Warto znać te czynniki decydując się na zakup wołowiny przeznaczonej na steki. Pierwszą cechą, na którą należy zwrócić uwagę przy wyborze mięsa jest rasa bydła. Mięso powinno być pozyskiwane z wołowiny kulinarnej, czyli z bydła ras mięsnych (w odróżnieniu od mlecznych). Grillowane czy smażone steki są przysmakiem nie tylko w kuchni amerykańskiej.
U nas w Polsce mają swoich wielkich zwolenników. Jakie mięso na stek a?
STEK IDEALNY SEZONOWAĆ CZY NIE. Niezwykle istotnym jest również, by mięso z przeznaczeniem na steki sezonować. Wprzódy mięso po uboju powinno „odpocząć” – nawet do dni. Po tym czasie należy je sezonować, czyli mięso musi po prostu dojrzeć. Blue, czyli stek lekko obsmażony.
Mięso w środku jest ciepłe, ale wciąż surowe. Taki stek smaży do momentu, kiedy mięso osiągnie około stopni Celsjusza. Rare, czyli stek słabo wysmażony.
Michał Rey podpowiedział, która wołowina jest najlepsza na stek. Pierwszy wybór zwykle pada na polędwicę i prawidłowo, bo to najdelikatniejsze mięso. Dobrym pomysłem będzie też antrykot. Jednak najważniejszy jest sposób hodowli krów. Po czwarte: zwróć uwagę na właściwości mięsa.
Uznaje się, iż najlepsze mięso na stek nie jest tłuste, a jedynie posiada przechodzące, cienkie linie białego tłuszczyku. Ten typowy marmurkowaty „wzorek” na mięsie pozwala na zachowanie soczystości podczas grillowania steku, bowiem tłuszcz topi się wtedy równomiernie. Dziś ma dla was przepis na stek wołowy, który usmażyłam specjalne dla taty. Czasami dostaję od was takie pytania.
Jak długo smażyć stek? Ponieważ stek to jedno z ulubionych dań mojego taty, które może jeść codziennie, to smażę go od czasu do czasu. Układamy stek – smażymy nie dociskając go (to wyciska soki z mięsa i traci soczystość !) z obu stron tak długą jaki efekt chcemy uzyskać. Mięso zdejmujemy z patelni i nie kroimy go jeszcze przez 3-min by odpoczęło a skurczone podczas smażenia włókna rozluźniły się. W trakcie czekania kładziemy na stek cienki plasterek masła.
Trzeba jedynie poznać podstawowe zasady, o których warto pamiętać w trakcie przygotowania. Dzięki temu otrzymamy idealnie wysmażony stek! Wybierz polędwicę, rostbef lub antrykot.
W kuchni wyróżniamy cztery podstawowe stopnie wysmażenia steku: Rare – krwisty stek, którego skórka jest. Aby zachować naturalny smak mięsa wołowego, Amerykanie nie marynują steków, tylko tuż przed położeniem na grill zanurzają w oliwie z dodatkiem czosnku i, ewentualnie, ziół. Marynuje się duże kawałki wołowiny (w oliwie z dodatkiem pieprzu, ziół, miodu albo cukru), które trafiają na. Najpopularniejsze steki przygotowuje się z rostbefu, polędwicy i antrykotu, czyli najszlachetniejszych części wołowiny. Chociaż słowo „stek” oznacza pokrojony w poprzek włókien kawałek mięsa, najczęściej terminem tym określa się właśnie steki wołowe.
Inne ich rodzaje to np. Ważny jest wybór mięsa, czas sezonowania oraz temperatura i czas smażenia. Steki wołowe to kwintesencja smaku. Wołowina sprzedawana w sklepach najczęściej pochodzi od krów mlecznych, a ich mięso ma inną strukturę i smak, w porównaniu z tzw. Największym na świecie rarytasem jest wołowina Kobe, która pochodzi od najbardziej rozpieszczonej na świecie krowy - Wagyu.
Doskonale nadaję się na szaszłyki. Mięso jest najlepsze gdy niteczki tłuszczu są w nim dobrze widoczne. Pieczeń pastorska, nazywana też burmistrzowską, jest chudym kawałkiem mięsa, który nadaje się zarówno do pieczenia w piekarniku jak i do grillowania jak duży stek.
Kawałek mięsa poprzecinany żyłkami tłuszczu będzie po przygotowaniu soczysty i miękki, Ligawa mimo że wygląda pięknie i chudo na steki się nie nadaję bo wychodzi twarda, znacznie lepiej smakuje długo duszona w sosie. Niestety w Polsce jada się mało wołowiny stąd też wysokie ceny. By uzyskać stek well done trzeba go albo dłużej smażyć na małym ogniu, albo dopiec w piekarniku. Nie krój steka od razu po usmażeniu. Jego przekrojenie spowoduje gwałtowny wyciek soków.
Stek rare smażymy nieco krócej. Odstaw mięso na ok.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.