Dodane przez grazka9w: Tylko o kuchni. Każda foremka posiada dwie pokrywki, dzięki którym szczelnie zamkniesz foremkę i wygodnie przechowasz deser np. Doskonałe do przygotowywania deseru panna cotta, budyniów, twarogowych i owocowych galaretek itd. Odpowiednie do lodówki i zmywarki.
Kup teraz na Allegro. Radość zakupów i bezpieczeństwo dzięki Programowi Ochrony Kupujących!
Panna cotta to północnowłoski deser składający się z podgrzanej śmietanki z żelatyną oraz owocowych dodatków. W języku włoskim panna cotta oznacza ‘’gotowaną śmietankę’’ i nawiązuje do sposobu przygotowania tego dania. Najpierw śmietanka, wymieszana z żelatyną, wanilią, owocowym musem lub skórką cytrynową jest podgrzewana, a potem przelewana do specjalnej foremki. Odstaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki na 2-godziny. Kiedy panna cotta się chłodzi, przygotuj mus truskawkowy.
Truskawki umyj, osusz i usuń szypułki. Schładzaj deser w lodówce aby stężał – potrwa to około - godziny. Foremki wyjmij z lodówki.
Zanurz foremki na krótką chwilę w gorącej wodzie, a Panna Cotta sama „wyślizgnie się” na talerzyk. Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje. Wejdź i znajdź to, czego szukasz!
Stan Nowy Rodzaj do ciastek. FOREMKI NA GALARETKĘ BUDYŃ PANNA COTTA DESERY 4SZT. Poczekać, aż ostygnie i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc. Aby wyciągnąć panna cottę, należy włożyć foremkę, po sam brzeg, na parę sekund do miski z gorącą wodą, kolejno ułożyć na foremce talerz i odwrócić ją do góry dnem. Odłożyć parę truskawek do dekoracji, resztę zmiksować z cukrem pudrem.
To również ułatwi wyjęcie panna cotty z foremki. Przelej do nich śmietankę. Do deseru polecamy zwłaszcza sos malinowy: 2g malin zalej czerwonym winem, dodaj łyżki cukru i podgrzewaj na bardzo wolnym ogniu przez ok.
Upłynnioną Panna Cottę rozlej do foremek i pozostaw w temperaturze pokojowej do momentu aż wystygnie. Aby wyjąć panna cottę z formy, na chwilę wstawiamy foremki do gorącej wody. Dosłownie na sekund.
Wycieramy boki foremek i wykładamy deser (odwracamy naczynie do góry nogami) najlepiej od razu na talerzyk. Panna cottę podaje się tradycyjnie ze świeżymi truskawkami, a na wierzch kładzie listek melisy cytrynowej lub. Składniki tego przysmaku są całkowicie naturalne - białko oka to kokosowa panna cotta, tęczówka to świeże kiwi, źrenica to rodzynki zaś krew to po prostu sos malinowy.
Jedynym elementem, który jest tylko na pokaz a nie wnosi nic do smaku potrawy, jest żelatyna, położona na kiwi, która sprawia, że oko wygląda bardziej realistycznie. Ostatnio z mężem zapałaliśmy miłością do przepisów z miętą,po deserach,napojach i serniku zachciało nam się pianki miętowej,a że nic nie mogłam znaleźć na MW (gdzie indziej nie szukam :) ,a ciasto świerszcz odstraszyło mnie przez te marshmallows to zrobiłam na bazie tej panna cotty. Większość asortymenty tego rodzaju nie przykleja się co ciasta, dzięki czemu przygotowanie ciasteczek jest dziecinnie proste.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.