Dodaj do koszyka Więcej. Oczekiwanie na dostawę. W Turcji herbatę podajemy z 1-kostkami cukru. Turecki çaydanlık bo picie herbaty to magiczna chwila. Zestaw do herbaty po turecku, czajnik, szklanki, owalne podstawki.
Każdy z elementów ma oddzielną przykrywkę dzięki czemu może być używany oddzielnie. Boom na herbatę w Turcji rozpoczął się w zasadzie już w XX wieku, po przegranej przez ten kraj I wojnie światowej, kiedy to utracił on swoje wschodnie rubieże, a co za tym idzie, dostęp do taniej kawy. Oryginalny turecki „Çaydanlık Orta Boy” – czajnik do parzenia herbaty po turecku średniej wielkości. Herbata po turecku przepis.
Cały proces parzenia herbaty po turecku nieco przypomina zaparzanie w samowarze – potrzebujemy podwójne czajniczki – jeden (dolny) na wodę, drugi – na esencję. Do górnego wsypujemy herbatę. Woda w dolnym gotując się wytwarza parę i ogrzewa czajniczek górny, w którym znajduje się susz herbaciany. Przepis na oryginalną czarną turecką herbatę cayi w demli: parzenie herbaty. Klasyczny zestaw do tureckiej herbaty: szklaneczki w kształcie tulipana oraz podwójny imbryk Demli.
Zasada działania Demli jest podobna do samowaru rosyjskiego: na dole baniak z wodą, u góry malutki czajnik z esencją. Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje. Wejdź i znajdź to, czego szukasz! Wszędzie Wszystkie kategorie.
Akcesoria do herbaty (320) Ceramika artystyczna A. Porówananie cen produktów, opinie. Zacznijmy od tego, że turecką herbatę parzy się w małym czajniczku (jako esencję), a w osobnym, większym gotuje się wodę. Wygląda to jak na poniższym zdjęciu. Dopóki nie miałam specjalnego czajniczka z Turcji, w herbaciarce parzyłam esencję, a w osobnym czajniczku stawiałam wodę. Listki trzeba przepłukać wodą, a następnie ją odlać – dzięki temu zwiększą swoją objętość podczas parzenia.
Do czajnika dolnego nalewamy wody (mniej więcej do trzech czwartych wysokości) i gotujemy. Tradycyjnie herbatę po turecku gotuje się nad ogniem, jednak na kuchence uzyskamy bardzo podobny efekt. Dolny czajnik należy uzupełnić wodą i gotować dalej. Rytuał parzenia herbaty jest dość ściśle określony.
Tradycyjnie wykorzystuje się do tego dwa czajniczki (çaydanlık) stojące jeden na drugim. W większym, dolnym czajniczku gotuje się woda, której niewielką ilość następnie wlewa się do górnego czajniczka, wypełnionego listkami herbaty dzięki czemu otrzymuje się mocną esencję. W małych przestrzeniach, gdzie każdy centymetr blatu jest na wagę złota, dobrze sprawdzą się praktyczne zaparzacze do herbaty, które można powiesić na brzegu kubka. Czajniczek do parzenia herbaty 3zł.
Z kolei koszyczek do herbaty posiada uchwyt, który zapobiega zalaniu blatu po wyciągnięciu z kubka. Ben, uh, çaydanlık bulamadım, ama başka cool şeyler buldum. HERBATA PO TURECKU – PRZYGOTOWANIE: Do przyrządzania herbaty po turecku potrzebujesz çaydanlık (albo zamiennikiem – czytaj niżej).
Jest to składający się z dwóch dzbanków, nakładanych jeden na drugi, rodzaj czajnika. W dolnym gotuje się wodę, a w górnym (demlik) liście herbaty. Przygotowanie naparu zacznij od delikatnego.
O ile kawę po turecku zdarzało mi się traktować po macoszemu – przez wiele lat pomieszkiwania w Turcji nie piłam jej wcale (obawiając się, zresztą niesłusznie, że przewrócę się po jej spożyciu), a na blogu napisałam o niej dopiero niedawno (), o tyle herbata wciąż się w moim tureckim życiorysie i blogowych wpisach przewija. Pewnie dlatego, że przez wiele lat wciąż.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.