środa, 3 października 2018

Czajnik do parzenia herbaty po turecku

Dodaj do koszyka Więcej. Oczekiwanie na dostawę. W Turcji herbatę podajemy z 1-kostkami cukru. Turecki çaydanlık bo picie herbaty to magiczna chwila. Zestaw do herbaty po turecku, czajnik, szklanki, owalne podstawki.


Każdy z elementów ma oddzielną przykrywkę dzięki czemu może być używany oddzielnie. Boom na herbatę w Turcji rozpoczął się w zasadzie już w XX wieku, po przegranej przez ten kraj I wojnie światowej, kiedy to utracił on swoje wschodnie rubieże, a co za tym idzie, dostęp do taniej kawy. Oryginalny turecki „Çaydanlık Orta Boy” – czajnik do parzenia herbaty po turecku średniej wielkości. Herbata po turecku przepis.


Cały proces parzenia herbaty po turecku nieco przypomina zaparzanie w samowarze – potrzebujemy podwójne czajniczki – jeden (dolny) na wodę, drugi – na esencję. Do górnego wsypujemy herbatę. Woda w dolnym gotując się wytwarza parę i ogrzewa czajniczek górny, w którym znajduje się susz herbaciany. Przepis na oryginalną czarną turecką herbatę cayi w demli: parzenie herbaty. Klasyczny zestaw do tureckiej herbaty: szklaneczki w kształcie tulipana oraz podwójny imbryk Demli.


Zasada działania Demli jest podobna do samowaru rosyjskiego: na dole baniak z wodą, u góry malutki czajnik z esencją. Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje. Wejdź i znajdź to, czego szukasz! Wszędzie Wszystkie kategorie.


Akcesoria do herbaty (320) Ceramika artystyczna A. Porówananie cen produktów, opinie. Zacznijmy od tego, że turecką herbatę parzy się w małym czajniczku (jako esencję), a w osobnym, większym gotuje się wodę. Wygląda to jak na poniższym zdjęciu. Dopóki nie miałam specjalnego czajniczka z Turcji, w herbaciarce parzyłam esencję, a w osobnym czajniczku stawiałam wodę. Listki trzeba przepłukać wodą, a następnie ją odlać – dzięki temu zwiększą swoją objętość podczas parzenia.


Do czajnika dolnego nalewamy wody (mniej więcej do trzech czwartych wysokości) i gotujemy. Tradycyjnie herbatę po turecku gotuje się nad ogniem, jednak na kuchence uzyskamy bardzo podobny efekt. Dolny czajnik należy uzupełnić wodą i gotować dalej. Rytuał parzenia herbaty jest dość ściśle określony.


Tradycyjnie wykorzystuje się do tego dwa czajniczki (çaydanlık) stojące jeden na drugim. W większym, dolnym czajniczku gotuje się woda, której niewielką ilość następnie wlewa się do górnego czajniczka, wypełnionego listkami herbaty dzięki czemu otrzymuje się mocną esencję. W małych przestrzeniach, gdzie każdy centymetr blatu jest na wagę złota, dobrze sprawdzą się praktyczne zaparzacze do herbaty, które można powiesić na brzegu kubka. Czajniczek do parzenia herbaty 3zł.


Czajnik do parzenia herbaty po turecku

Z kolei koszyczek do herbaty posiada uchwyt, który zapobiega zalaniu blatu po wyciągnięciu z kubka. Ben, uh, çaydanlık bulamadım, ama başka cool şeyler buldum. HERBATA PO TURECKU – PRZYGOTOWANIE: Do przyrządzania herbaty po turecku potrzebujesz çaydanlık (albo zamiennikiem – czytaj niżej).


Jest to składający się z dwóch dzbanków, nakładanych jeden na drugi, rodzaj czajnika. W dolnym gotuje się wodę, a w górnym (demlik) liście herbaty. Przygotowanie naparu zacznij od delikatnego.


O ile kawę po turecku zdarzało mi się traktować po macoszemu – przez wiele lat pomieszkiwania w Turcji nie piłam jej wcale (obawiając się, zresztą niesłusznie, że przewrócę się po jej spożyciu), a na blogu napisałam o niej dopiero niedawno (), o tyle herbata wciąż się w moim tureckim życiorysie i blogowych wpisach przewija. Pewnie dlatego, że przez wiele lat wciąż.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty