KIEŁBASA SWOJSKA Składniki potrzebne do wykonania kg. II wieprzowa , mięso klasy III wieprzowe (ścięgniste) lub wołowina kg np. Kiełbasy podpiekamy do momentu jak wewnątrz kiełbasy uzyskamy temperaturę na poziomie – stopni.
Kiełbasę przeznaczoną do parzenia nie pieczemy ale wrzucamy do garnka z zagotowaną wcześnie wodą o temperaturze około stopni. Kiełbasa jest chłodniejsza od wody więc temperatura szybko spada do około 70stopni.
Mięso używane do wytwarzania kiełbasy to najczęściej mięso wieprzowe, mięso wołowe lub cielęcina. Zwykle dodaje się do niego przyprawy, takie jak sól, pieprz, czosnek czy inne zioła, a niekiedy także substancje smakowe i konserwanty. Gdy mięso odpoczęło, możesz zacząć nadziewać jelita farszem.
Do tego celu może posłużyć nadziewarka do mięsa lub lejek. Po pierwsze zrób supełek na jednym z końców jelita do kiełbasy. Następnie nałóż jelita na lejek od maszynki do mięsa. W przypadku problemu z naciągnięciem jelita możesz posmarować lejek odrobiną oleju.
Jakie mięso na kiełbasę - napisał w Kiełbasy: Witam Jestem początkujący w tej materii, coś tam robiłem ale dopiero jak wspomniałem zaczynam.
Chce z rodzinką na święta zrobić kiełbasę. Zawsze kupowałem kawałek szynki karkówki boczku, tym razem chce kupić ćwiartkę świnki. I stąd moje pytanie czy lepiej kupić przednią czy tylnią z przeznaczeniem całej na kiełbaskę. Jak kiełbasa jest dobrze uwędzona to nie parzymy jej bo to tylko psuje smak :-). Gotowac możemy jedynie świerzo zrobioną tzw białą kiełbasę, którą wkłądamy do zimnej wody i na wolnym ogniu by się woda nie zagotowała gotujemy do czasu wypłynięcia kiełbasy na powierzchnię.
Jak przechowywać swojską kiełbasę? Domowa kiełbasa, bez konserwantów, zbędnych dodatków typu białko sojowe, polepszaczy smaku i aromatu to wędlina, którą z powodzeniem możemy nie tylko ugotować, upiec lub uwędzić, ale także zamrozić i zjadać w miarę potrzeb. Mięso wieprzowe można przechowywać w zamrażarce do miesięcy. Jeżeli mięso jest za chude domielamy boczek na cienkim sicie - wtedy będzie odchodziła skórka w kiełbasie.
Czosnek nie wygniatamy, lecz drobno siekamy nożem. Podstawowa rzecz przy wyrobie kiełbasy to nie przesadzić z jej chudością a przy wędzeniu dobre wysuszenie przed właściwym wędzeniem. Bierzemy się za nadziewanie kiełbasy.
Można to robić maszynką do mięsa z lejkiem do nadziewania kiełbas lub za pomocą nadziewarki do wędlin. Nakładamy farsz do nadziewarki bardzo ściśle żeby nie robiły się poduszki powietrza. Naciągamy jelito na lejek, zawiązujemy końcówkę i kręcimy korbką nadziewając flak. Według tych dwóch zasad domową kiełbasę wędzoną doprawia nasz kuzyn Lucjan.
Preferuje on również dodawanie surowego boczku do kiełbasy.
Mówi, że swojska kiełbasa ma być pieprzna, solna i. Parzenie kiełbasy jest czynnością bardzo popularną. Jednak powinniśmy wiedzieć, że odpowiedź na pytanie, ile parzyć kiełbasę, różni się w zależności od rodzaju kiełbasy i czy gotujemy kiełbasy po wędzeniu czy też surową. Zobaczmy zatem, jak długo parzyć kiełbasę i jakie są na to sposoby. Jelita do kiełbasy. W sklepie internetowym Deptana.
Państwo jelita do kiełbasy oraz osłonki najlepszej jakości od zaufanych producentów, dzięki którym powstaną wspaniałe, przepyszne, mięsne domowe wyroby. Państwu szeroki wybór jelit do kiełbasy oraz osłonek. O °C, do osiągnięcia brązowej barwy batonów (zwykle - godz.) Po wyjęciu z wędzarni, (aby soczek rozmieścił się nam równomiernie) kiełbasę układamy na tacy poziomo do momentu całkowitego wystygnięcia.
Przyczyny mogą być dwie. Za tłusta kiełbasa lecz bardziej prawdopodobne (maiłem cos podobnego) to za słabo wymacerowane mięso. Ja gdy je maceruje to robię to do tego momentu ze gdy ulepię z niego kulkę (coś jak śnieżkę) to gdy poloże na dłoni i odwrócę ją odwrotnie to nie spada do miski od razu lecz po 2-sekundach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.