niedziela, 23 lutego 2020

Patelnia paella

W ofercie najróżniejsze wyposażenie gastronomii, funkcjonalny sprzęt gastronomiczny - sprawdź i zamów online! Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje. Patelnia do paelli na Allegro.


Wejdź i znajdź to, czego szukasz! Wyposażenie i akcesoria biurowe w najlepsych cenach.

Zaufane opinie i szybka, bezpieczna dostawa. W skład tej przepysznej potrawy wchodzi głównie ryż przyprawiony szafranem, z dodatkiem warzyw owoców morza, mięsa drobiowego lub króliczego. Szeroki wybór mebli, oświetlenia, oraz wielu praktycznych dodatków do domu. Urządź swój własny kącik razem z Ceneo.


Z przyjemnością odpowiedzą oni na wszystkie pytania. Oparta jest przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu, podsmażanym i gotowanym na metalowej patelni z dwoma uchwytami (tzw. paellera lub paella). W zależności od odmiany, paella może ponadto zawierać kawałki np.

Wówczas ziarenka ryżu pozostają sypkie a nie kleiste. Paellę przygotowuje się na specjalnej patelni z dwoma uchwytami po bokach oraz z charakterystycznym dnem pokrytym kropeczkami (paellera). Można ją kupić w specjalistycznym sklepie. Jednakże za najbardziej tradycyjną formę paelli uznaje się paella valenciana, w której zamiast owoców morza dominuje mięso (królik, kurczak), ślimaki oraz warzywa.


To danie regionalne Walencji związane jest z tamtejszą kulturą, nie tylko gastronomiczną. Głównymi składnikami paelli są ryż i owoce morze, ale tak naprawdę dozwolone są wszelkie składniki - mięso, warzywa, grzyby. Podstawę dania stanowi krótkoziarnisty ryż (zazwyczaj arroz bomba), szafran, czosnek oraz różne warzywa, mięso (kurczak, wieprzowina, wołowina, króliki) lub owoce morza. Paella to tradycyjna hiszpańska potrawa.


Pochodzi z prowincji Walencja położonej nad Morzem Śródziemnym. Aromatyczne i sycące danie, świetne na spotkanie z przyjaciółmi (wspólne gotowanie podlewanej winem paelli to też pomysł na imprezę sam w sobie ;-) Ważne aby odpowiednio podzielić zadania a składniki mieć przygotowane przed rozpoczęciem właściwego kucharzenia. Dlatego nie powinno ich zabraknąć w żadnej kuchni. Jeśli chodzi o wymiary, to mamy patelnie małe i duże. A w kwestii materiałów?


Nieprzywierająca, odporna na ścieranie powłoka non-stick, ergonomiczna rączka i specjalne dno, które pozwala na energooszczędne smażenie, to największe atuty nowoczesnych patelni grillowych. Co ciekawe paella to nie tylko nazwa potrawy, ale również naczynia, w którym się ją przygotowuje. Sama nazwa pochodzi od łacińskiego słowa patella, oznaczającego płaskie naczynie służące do smażenia.

Do dziś danie przyrządza się na dużej, metalowej patelni z dwoma uchwytami. PAELLA to wyśmienite danie pochodzące z Walencji (HISZPANIA), występujące w wielu ciekawych odmianach! Podstawą potrawy jest ryż z domieszką szafranu, gotowany i podsmażany na specjalnej patelni z dwoma uchwytami. Na koniec podlej szklanką wody i duś około minut. W tym czasie obierz pomidory i pokrój je w ósemki.


Na pozostałym oleju w głębokiej patelni podsmaż ryż. Moja nowa patelnia, paella i szafran. Dodaj do niego rosół. Za smak, za różnorodność, za wygląd i za łatwość wykonania. Do tej pory robiłam ją w głębokiej patelni, ale czułam niedosyt.


Marzyła mi się specjalna patelnia do paelli, ale nigdzie nie mogłam jej kupić. Przed wyjazdem na Fuertaventurę zaplanowałam jej zakup tam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty