Kiedy jestem gotowa do pieczenia, rozgrzewam piekarnik do 2st. Kaczkę wyjmuję z lodówki, układam ją stroną z piersiami do dołu, a na dno naczynia wlewam wodę, dodaję olej oraz masło i „wpuszczam” je pod kaczkę. Naczynie przykrywam i wstawiam do nagrzanego do 2st.
Potem znów układamy kaczkę na plecy i zostawiamy tak do końca pieczenia (jeszcze godzinę). Jeśli kaczka za bardzo się przypiecze przykryj naczynie lub odetnij kawałek papieru do pieczenia wielkości mniej więcej foremki w jakiej piecze się kaczka, zmocz go pod bieżącą wodą, zwiń w kulkę i odciśnij z wody. Lista przepisów na kaczka pieczona w naczyniu do pieczenia z polskich blogów kulinarnych.
Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Idealna brytfanna do pieczenia kaczki. Brytfanna zakupiona z myślą o przyrządzaniu kaczki powinna mieć nieco większy rozmiar. Najlepiej wykorzystać do tego celu owalne naczynie o długości przynamniej cm. Podczas pieczenia potrawę należy co jakiś czas polewać sosem, garnek musi więc umożliwiać swobodne przewrócenie mięsa.
Dodane przez majeczkaw: Tylko o kuchni. Filety z kaczki przełożyć do naczynia do zapiekania, wlać pozostałą marynatę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 1st.
Krok 7: Filety można też zawinąć w folie aluminiową i grillować na ruszcie przez - minut z każdej strony. Odstawić na pół godziny. Jeśli pieczemy w naczyniu żaroodpornym, ustawiamy temperaturę na 2stopni, układamy kaczkę grzbietem do góry i wstawiamy do piekarnika bez pokrywki.
Po pół godziny przykryć naczynie, zmniejszyć temperaturę do 1st i piec kaczkę jeszcze godziny. Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje. Wejdź i znajdź to, czego szukasz! Naczynia te odporne na wysokie temperatury mogą być również używane w piekarniku, dzięki czemu będzie można zapiekać w nich ulubione potrawy, a także piec duże kawałki mięsa.
Brytfanna do pieczenia mięsa w zestawie z kompletem garnków różnej wielkości umożliwi przygotowanie obiadu dla nawet kilkunastu osób. Mieszanką natrzyj kaczkę i ułóż ją w naczyniu do zapiekania, po czym wstaw do piekarnika. Przez jakiś czas sukcesywnie zwiększaj temperaturę aż do 2stopni i piecz kaczkę, aż się zarumieni.
Wtedy nałóż pokrywkę, ponownie zmniejsz temperaturę do 1stopni i piecz dalej przez 5-godziny. Rozgrzać piekarnik do temp. Skórę kaczki ponacinać w kratkę. Usunąć tłuszcz, włożyć naczynie z kaczką do pieca i piec przez min. Ułożyć kaczkę na talerzu, skórą do góry.
Mięso z kaczki wykorzystasz do przygotowania eleganckiego dania, które idealnie sprawdzi się podczas rodzinnych uroczystości oraz przyjęć. Choć sam proces pieczenia wymaga nieco czasu, to efekt końcowy z pewnością zadowoli gości. Kaczka pieczona Czas pieczenia i temperatura pieczenia kaczki w rękawie do pieczenia Kaczkę o wadze kg piecze się w całości przez godziny, kaczkę o wadze kg-kg przez godziny.
To zależy od czasu i temperatury pieczenia. Piekę kaczki bardzo długo ale w niskiej temperaturze (zaczynając od wysokiej), przykrywam formę folią i odkrywam dopiero pod koniec w celu zrumienienia mięsa. Kaczka wychodzi bardzo miękka, soczysta, z rumianą skórką. Kaczka pieczona z jabłkami - sposób przygotowania: Rozmrożoną (albo świeżą) kaczkę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pookrawaj widoczny tłuszcz, a potem opuszkami palców dobrze wygnieć piersi - rozbijesz w ten sposób tłuszcz znajdujący się w mięśniach (łatwiej się wtedy stopi podczas pieczenia).
Zmniejsz temperaturę do podanej poniżej. Obracaj kaczkę co minut, a pod koniec podlewaj powstałym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.