poniedziałek, 23 grudnia 2019

Szybkowar parowar czy kombiwar

Multicooker Producenci sprzętu AGD oferują ogromny wybór wszelakiego sprzętu, mającego za zadanie uproszczenie i skrócenie czasu procesu gotowania. Zakup wielu urządzeń to jednak nie tylko koszt, ale i wiele niepotrzebnie zajętej przestrzeni. Przecież w każdym domu znajduje się tradycyjnie duet w postaci kuchenki gazowej lub elektrycznej i piekarnika, który wystarcza do przygotowania większości posiłków, do których jesteśmy przyzwyczajeni: smażonych i duszonych. Do pewnego stopnia tak właśnie jest, bo w każdym przypadku źródłem ciepła jest gorące powietrze lub para, a takie metody gotowania uchodzą za zdrowsze od tradycyjnych.


Zanim przejdziemy do parametrów technicznych poszczególnych urządzeń, zastanówmy się, czy lepszym wyborem dla nas będzie parowar, czy szybkowar?

Parowar czy szybkowar? Przenika przez potrawy i wydostaje się na zewnątrz. Rozróżnia je także budowa - kombiwar składa się ze wspomnianej wcześniej jednej komory, natomiast parowar posiada kilka oddzielnych pojemników.


W tym zakresie jest to przewaga, ponieważ kilka odrębnych produktów możemy gotować niezależnie od siebie. Składa się on ze zbiornika na wodę, pojemników, tacki oraz pokrywy. Szybkowar z kolei wyglądem przypomina garnek o grubym dnie z pokrywką.


Podobnie jak i kombiwar, także parowar może być wyposażony w funkcję podtrzymywania temperatury, dzięki czemu można przygotować posiłek na dłuższy czas przed jego spożyciem.

Decyzja o zakupie kombiwaru lub parowaru jest uzależniona od tego, czego się potrzebuje na co dzień. Kombiwar a parowar – co wybrać? Na półkach i tackach możemy położyć m. W jaki sprzęt wyposażyć swoją kuchnię? Jeżeli chcesz jeść smacznie i zdrowo, zaopatrz się w parowar lub kombiwar.


Z ich pomocą przyrządzisz mięso (kurczaka, indyka, stek), rybę, warzywa, ryż, makaron, a nawet ciasta i pieczywo. Choć w kuchni wielu Polek znajdziemy przynajmniej jedno tego typu urządzenie, to nie wszyscy do końca zdają sobie sprawę z różnic pomiędzy tymi sprzętami. Szeroki wybór produktów m. Szybkowar i parowar pozwala na zdrowe i smaczne przygotowywanie posiłków.


Jednak te urządzenia różnią się w swoim działaniu. W artykule przedstawiamy zalety, wady i różnice tych urządzeń. Co warto wybrać parowar czy szybkowar?


Wszystkie składniki mineralne i witaminy pozostają w przygotowywanych potrawach z warzyw mięs itp. Nie ugotujesz na nim potraw płynnych i półpłynnych. Oszczędność czasu i energii.

Niewielka strata składników. Termoobieg powoduje, że przygotowywana potrawa owiewana jest równomiernie ze wszystkich stron gorącym powietrzem, podobnie jak w piekarnikach. Konstrukcja kombiwara pozwala jednak na znaczne skrócenie czasu obróbki termicznej. Porównanie i zestawienie dla kupujących - tutaj dowiesz się co wybrać i gdzie kupisz kombiwary i parowary najtaniej.


Tym najlepszym modelem jest Zelmer 37Z011. Uzyskane w wyniku gotowania przy użyciu gorącego powietrza dania są mało kaloryczne i doskonale smakują. Zdrowe gotowanie - parowar i kombiwar. Za pomocą tego urządzenia ugotujemy i upieczemy wiele potraw, a także zrobimy pyszne ciasta. Niektóre parowary pozwalają na gotowanie w aromacie ziół i innych przypraw.


Więcej na ten temat przeczytasz w naszym artykule. Jeśli zależy Ci na zakupie urządzenia wielofunkcyjnego, które zastąpi Ci elektryczny piekarnik, kombiwar będzie znakomitym wyborem. Jest mniejszy niż kuchenka mikrofalowa i bardziej uniwersalny niż parowar.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty