piątek, 15 listopada 2019

Tarka do placków ziemniaczanych

Maszynka do tarcia ziemniaków na Allegro. Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje. Wejdź i znajdź to, czego szukasz! Ziemniaki ścierane na dużych oczkach tarki są z reguły bardzo chrupiące i mniej wilgotne.


Do ich przygotowania zużywamy mniej mąki ziemniaczanej i pszennej w porównaniu do tych przyrządzonych na mniejszych oczkach tarki.

Placki ziemniaczane - przepis podstawowy. Tarki ręczne przypominające kształtem młynek do mięsa, zwykle nie zdają egzaminu. Tomek,Twoje placki ziemniaczane są znakomite,nie wiem tylko po jaką cholerę,inni próbują coś do nich dodawać,”szyneczka,serek,czosnek”,a może misia Yogi -bo to już zupełnie coś innego ,a nie prawdziwe placki ziemniaczane. Zgadzam się jedynie z opinią,żeby połowę placków zetrzeć na grubej tarce a połowę na drobnej.


Tarcza do ziemniaków na placki ziemniaczane Bosch MUZ45RS- Mamy To! Wybierz nas, mamy świetne ceny, możliwość zakupu na raty, dostawa i odbiór w sklepach Komputronik za darmo! Wybierz letnie doświadczenie i gwarancję najlepszej obsługi. ELEKTRYCZNA TARKA MASZYNKA DO TARCIA ZIEMNIAKÓW !

Wrzucasz do sokowirowki ziemniaki, do miseczki spływa sok, potem ten sok mieszasz. Siekacze, tarki i szatkownice umożliwiają pokrojenie warzyw i owoców a paski lub spiralki. Grubość rozdrobnionych produktów można dostosować do indywidualnych preferencji. Produkty dostępne w tej kategorii są łatwe w utrzymaniu w czystości.


Teoretycznie, placki ziemniaczane są daniem niezwykle prostym. Przede wszystkim ze względu, na krótką listę składników. Faktycznie jednak, jeśli chcemy zrobić placki ziemniaczane tak, by były idealnie chrupiące, musimy się nieco wysilić.


Nawet wybór ziemniaka ma znaczenie. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach bezpośrednio do większej i płaskiej miski. Zostawić je w misce bez mieszania, miskę delikatnie przechylić i odstawić tak na ok. W międzyczasie odlewać zbierający się sok, delikatnie przytrzymując ziemniaki, nadal ich nie mieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.


Uwaga: aby masa ziemniaczana nie ciemniała niektórzy dodają do niej łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu. Smażyć na złoty kolor. Sposób smażenia placków zależy od upodobań – jedni lubią placki małe i grubsze, inni cieńsze „z koronką” czyli cieniutkim, chrupiącym brzegiem.


Szatkownica do cienkich plastrów nadaje się do krojenia ziemniaków na chipsy l ub owoców oraz warzyw do zdobienia różnych potraw itp.

Tarka zgrubna nadaje się do szatkowania warzyw do zup, do przygotowywania placków ziemniaczanych lub do szatkowania owoców i warzyw na sałatki itp. Współpracuje z robotem kuchennym STM 635×. Jednym słowem niezawodny, więc polecam go każdemu do wypróbowania.


Przepis na placki ziemniaczane nie jest niczym nowym ani odkrywczym. Zna je każda polska rodzina. U mnie w kuchni placki te przygotowywano ze startych na małych oczkach tarki ziemniaków z dodatkiem cebulki, jajek i mąki. Jednak brakowało mi w nich chrupkości, więc postanowiłam wypróbować poniższą recepturę. Wodę odlej, ziemniaki odciśnij.


Cebulę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Wymieszaj z ziemniakami, dodaj mąkę i jajko. Z masy smaż cienkie placki na mocno rozgrzanej patelni. Zastanawiasz się jak przygotować placki ziemniaczane?


To proste – cały sekret tkwi w wybraniu odpowiedniej mąki i ziemniaków. Później wystarczy te składniki połączyć, dobrze usmażyć i zaserwować – z sosem, gulaszem, cukrem lub śmietaną. Ale od początku – jaką mąkę użyć do placków?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty