Są patelnie ceramiczne, żeliwne, emaliowane i teflonowe. Ze specjalną powłoką nieprzywierającą i te, dzięki którym nasza potrawa się nie przypala. Inne do naleśników, a inne do grillowanego kurczaka.
Jedne są idealne do kuchenek gazowych, a jeszcze inne sprawdzą się na płytach indukcyjnych. Dobra patelnia to ciężka patelnia!
Jej dno powinno mieć grubość przynajmniej mm. Zapewnia to lepsze utrzymanie ciepła, większą stabilność i odporność na odkształcenia czy uszkodzenia. Cienkie, lekkie patelnie często ulegają deformacji, przez co nierówno się nagrzewają i powodują przypalanie przyrządzanych potraw.
Różne opcje dodatkowe– patelnia może mieć na przykład odpinaną rączkę. Lekkie patelnie mogą mieć zbyt cienkie dno i ścianki, przez co. Dobrym rozwiązaniem jest także patelnia z powłoką tytanową z dodatkiem ceramiki – jej powierzchnia jest bardziej śliska, co niweluje ryzyko przywierania potraw.
Tego typu produkty charakteryzują się dużą wytrzymałością oraz są odporne na zarysowania.
Jaka patelnia na indukcję, a jaka do kuchenki gazowej? Bardzo istotnym kryterium, jakie należy wziąć pod uwagę podczas zakupu patelni, jest typ kuchenki, na której będzie używana. Problemu nie mają użytkownicy kuchenek gazowych , bo do takich nadają się w zasadzie wszystkie rodzaje dostępnych na rynku garnków i patelni. Jaka jest najlepsza patelnia tytanowa?
Decydując się na zakup naczynia z tytanu, często staje się przed dylematem, jaka patelnia tytanowa jest najlepsza do mojej kuchni i potraw, jakie chcę na niej przyrządzać. Taki produkt to nabytek na wiele lat, dlatego na pewno nie powinno się kierować ceną. Dlatego – w mojej ofercie pozostały tylko dwie, sprawdzające się całymi latami (a należące do jednego koncernu) patelnie Zwilling i Demeyere.
Jakie wymogi stawia się dobrym patelniom nieprzywierającym? Dobrze, że o tym piszecie, bo chociaż ona jest naprawdę doskonała to pokrywka bardzo często się przydaje. Ja często duszę coś na patelni albo czekam aż się coś ugotuje a bez pokrywki zajmuje to zdecydowanie więcej czasu. Podczas zakupu wybranej patelni upewnij się, że jest dostosowana do twojej kuchenki.
Jeśli jesteś właścicielem kuchni gazowej, problem w zasadzie nie istnieje – możesz zdecydować się na każdy rodzaj patelni. Czyli co charakteryzuje idealną patelnie. Zajmijmy się jednak podstawowymi i najpopularniejszymi.
Prócz podstawowych parametrów o których wspomnieliśmy powyżej warto określić jaki rodzaj patelni jest nam potrzebny.
Patelnia indukcja jaka najlepsza? Na rynku są ich tysiące, posiadają różne powłoki i dodatkowe funkcjonalności. Choć wybór wydaje się prosty, to wcale taki nie jest.
Dla tych, którzy nie mogą się zdecydować, jakie kuchenne akcesorium będzie najlepsze i jaka patelnia spełni wszystkie oczekiwania domowników. Dobry wok, czyli głęboka patelnia, typowa dla kuchni azjatyckiej, to naczynie, które spotkało się z niezwykle ciepłym przyjęciem także i na gruncie innych kuchni świata. Jaki wok wybrać, skoro sklepy proponują nam szeroki wachlarz materiałów?
Ceramiczny, stalowy, a może żeliwny? Postaram się rozwiać Wasze wątpliwości i odpowiedzieć na pytanie jaki wok do codziennego. Ja juz sobie dalam spokoj z poszukiwaniami.
Czy kupie tania czy droga, teflon po pewnym czasie i tak odpada czy sie rysuje, podobnie jak emalia, bo emaliowane tez mialam. Nawet amatorzy gotowania często z niej korzystają. Kilku moich znajomych miało w zwyczaju zmieniać swoje patelnie co jakiś z powodu szybkiego zużycia. Nie wydawali zbyt dużo pieniędzy, ale biorąc pod uwagę konieczność częstej zmiany, mogła uzbierać się niezła sumka.
Tanie patelnie ceramiczne, a przynajmniej te najtańsze nie sprawdzą się, po prostu. Nie ma sensu inwestować w coś co się po użyciach zniszczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.