środa, 16 maja 2018

Foremki do chleba na zakwasie

Funkcjonalne formy do chleba na zakwasie posiadają różne wielkości i kształty, dzięki czemu będzie można w domu upiec duże chleby, albo mniejsze bagietki, czy bułeczki. Pozwali na przygotowanie smacznego chleba razowego, jasnego oraz z ziarnami. Prosty chleb na zakwasie (z foremki) Zapach świeżego pieczywa, to zdecydowanie jeden z moich ulubionych zapachów!


A kromka jeszcze lekko ciepłego chleba posmarowana masłem, to już w ogóle mistrzostwo warte gwiazki Micheline. Chleb na zakwasie zostawilam w niej okolo 2h do drugiego wyrosniecia ( pierwsze bylo 4h w misce ) i niestety pol chleba zostalo w foremce. Ciasto pomimo wysmarowania formy szklanej olejem tak przywarlo ze nawet nozem nie dalo sie go oderwac.

Foremki do chleba na Allegro. Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje. Wejdź i znajdź to, czego szukasz! Oferujemy formy do wypieku chleba w szerokim asortymencie: forma do wypieku chleba aluminiowa, forma do wypieku chleba stalowa, forma do wypieku chleba ze stali nierdzewnej, forma do chleba Graham, forma do chleba na żurek.


Formy do wypieku chleba. Polecane formy do wypieku chleba na zakwasie to formy ze stali nierdzewnej. Mają one zbliżony, rynienkowaty kształt. Produkty dostępne w tej kategorii mają rozmaite wymiary, dlatego wielkość keksówek i form do chleba najlepiej dopasować mając na uwadze ilość domowników oraz ich preferencje żywieniowe.


Keksówki i formy do chleba wykonane są ze szkła, silikony lub metalu.

A do tego jeszcze prostszy w wykonaniu niż pokazywany wcześniej pierwszy chleb nawet na młodym zakwasie;) Ten także wyjdzie na młodym, a co więcej zdecydowanie krócej się na niego czeka, bo znacząco przyczyniają się do tego zarówno sposób robienia ciasta, jaki technika wyrastania. Ile czasu piec chleb na zakwasie w piekarniku? Ponownie wstawiam foremkę do piekarnika i zaczynam wielki wypiek chleba żytniego w domu!


Przepis jest stosunkowo prosty, ale przygotowanie takiego chleba zajmuje dość sporo czasu. Sam zaczyn to nawet godzin czekania, ale WARTO! O istnieniu wynalazku o nazwie „zakwas do chleba” wiedziałem już dawno, ale jakoś ciężko było mi się przemóc do jego zrobienia.


Kiedy już przekonałem się do pieczenia chleba, przez dłuższy czas piekłem chleb na bazie drożdży, którego przygotowanie i pieczenie zajmowało bardzo mało czasu. Tefal wypiekacz do chleba, poza przepisami,posiada również przydatne akcesoria: mieszadła, foremki do bagietek, płaskie foremki, nożyk piekarski, ruszt, pędzelek, miarkę, hak oraz łyżkę. Na uwagę zasługują także inne udogodnienia oferowane przez wypiekacz do chleba Tefal. Szczególnie kiedy chcemy pogodzic wypiek chleba z pracą zawodową. Przygotowujemy wtedy chleb w dzień poprzedzający pieczenie, wstawiamy na noc do lodówki, a pieczemy rano przed wyjściem do pracy.


Chcialabym tutaj przy okazji obalić mit, jakoby chleby na zakwasie potrzebowały cały czas ciepla do wyrastania. Dziś zgodnie z obietnicą powiem jakie moim zdaniem formy do pieczenia chleba najlepiej się sprawują. Chleb na zakwasie chleb własnej roboty czajniczek do kawy espresso foremki do ciastek foremki silikonowe forma do chleba forma do pieczenia chleba forma do tortu forma do wypieku. Ciasto na nim zachowuje się w inny sposób, na zakwasie żytnim chleb jest po prostu smaczniejszy, do tego siatka glutenu rozkłada się lepiej w cieście, a przecież na pięknych pęcherzykach chyba zależy każdemu #128578; Ale z zakwasu bezglutenowego można śmiało sobie wyprowadzić zakwas żytni w nowym słoiku.


Chleb samodzielnie pieczony w domu do niedawna kojarzył mi się głównie z wypadami w góry do dalszych krewnych, gdzie z własnej roboty składników chleb przygotowywała najstarsza starowinka z całej rodziny ;) Gruba kroma swojskiego chleba z domowym masłem to jedno najfajniejszych wspomnień. Ja dodatkowo posypałam chleby mąką i nacięłam ostrym nożem. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 2stopni, wstawiamy foremki, piekarnik parujemy.

Po upieczeniu chleby wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce. Wystarczy wieczorem dokarmić zakwas, rano poświecić kilka minut na krótkie wyrobienie ciasta, przełożenie go do foremki, a po 4-h można już włożyć chleb do piekarnika. Po minutach możemy się cieszyć zapachem świeżo upieczonego bochenka. Zachęcam do eksperymentowania z robieniem zakwasu i wypiekiem własnego zdrowego chleba na zakwasie.


Nie za każdym razem wyjdzie z tego śliczny wyrośnięty chlebek, ale na pewno będzie smaczny i dużo zdrowszy niż to co możemy kupić w sklepie. Dodatkowo mając w domu zakwas można na jego bazie przygotowywać inne zdrowe posiłki np. Tradycyjna, domowa kuchnia nie może się obyć bez zakwasu. To podstawowy składnik chleba, tuż obok mąki i wody.


Niestety, obecnie jest on zastępowany przez drożdże, spulchniacze i inne dodatki. Zakwas ma nad nimi miażdżącą przewagę zarówno jeśli chodzi o jakość pieczywa jak i korzyści zdrowotne. Na szczęście zamiast ubolewać nad upadającymi zwyczajami możesz wziąć.


Cieszę się, że znalazła Pani czas i odnalazła w wypiekaniu domowego chleba na zakwasie pasję, oby tak dalej! Dokarmianie zakwasu mąką pszenną jasną sprawia, że wypiek staje się lżejszy, ale w sumie można dyskutować czy to nadal chleb na zakwasie, bo na pewno traci przy tym szlachetności. Resztę chowam do lodówki na7.


Co do proporcji, hydracji itp. Kiedy po tych dniach robię chleby to cierpliwie czekam ze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty