Kawa po turecku przygotowana w tygielku ma charakterystyczny smak. Parzenie jej w odpowiedni sposób, pozwala wydobyć wyjątkowe walory smakowe napoju oraz podkreślić orientalny aromat. Posiada funkcjonalny dziobek, który ułatwia przelewanie gotowego napoju do filiżanek.
Do zaparzania stosuje się niewielkie naczynie zwane tygielkiem, które – dzięki swojemu kształtowi – pozwala uzyskać maksimum smaku oraz aromatu kawy. Przedstawiamy najciekawsze i najefektowniejsze tygielki. Palone, a następnie drobno zmielone ziarna kawowca są zagotowywane w tygielku, zwykle z cukrem, i serwowane w małej filiżance.
Współcześnie taki sposób parzenia jest obecny na Bliskim Wschodzie, Afryce Północnej, Kaukazie, Bałkanach, Bali oraz w Europie Wschodniej. Parzenie kawy w tygielku po turecku: 1. Tygielek wykonany ze stali nierdzewnej. Drobno mieloną kawę wsypać do tureckiego tygielka – cezve. Dodać cukier i zalać zimną wodą.
Proporcja łyżeczki kawy na małą filiżankę. Zagotować kawę delikatnie mieszając, po czym odstawić na chwilkę z ognia. Jest zupełnie inna od kaw z ekspresu i niczym nie przypomina kaw rozpuszczalnych – jest jedyna w swoim rodzaju.
Jedni nie potrafią bez niej żyć, dla innych jest zdecydowanie za mocna. Jak zaparzyć prawdziwą kawę po turecku? Kawę po turecku gotuje się w niewielkim tygielku – tzw.
Musi być ona bardzo drobno zmielona, jeszcze drobniej niż do ekspresu ciśnieniowego. O ile zmielone ziarna w przypadku tego drugiego w dotyku przypominają granulki soli, to zmielona kawa do metody tureckiej musi być niczym cukier puder. Stalowy, solidny i trwały tygielek do kawy po turecku. Kluczowe w procesie zaparzania kawy po turecku jest kilkakrotne gotowanie na gazie do momentu, w którym powstający napar zacznie się pienić. Porówananie cen produktów, opinie.
Oto jak należy ją parzyć:. Postaw tygielek na małym ogniu. Gotuj kawę, do czasu aż zacznie się pienić. Tradycyjny sposób parzenia kawy w tygielku cezve. Turecka technika parzenia kawy.
Najlepsze przepisy na kawę po turecku. Do dziś napój ten stanowi ważny element tamtejszej kultury i spotkań towarzyskich. Jeśli chcemy poczuć jego magiczną moc, musimy przyrządzić go zgodnie z regułami, i zaopatrzyć się w tygielek do kawy – naczynie z długą rączką, wykonaną z mosiądzu lub miedzi.
Aby napić się smacznej kawy, nie trzeba wcale szukać szykownej kawiarni.
Na rynku znajduje się wiele drobnych sprzętów AG które znacznie ułatwiają proces parzenia kawy, w tym młynki do mielenia ziaren i automatyczne ekspresy. Stalowy tygielek do kawy wyposażony w długą rączkę to naczynie, dzięki któremu przygotujesz prawdziwą kawę po turecku, niczym nie ustępującą tej, którą serwują Turcy czy Grecy w swoich ulicznych kawiarenkach. Kawę zdejmujemy z ognia, nalewamy powoli do przygotowanych filiżanek, nie mieszamy (tak, aby fusy opadły). Chociaż w kulturze tureckiej zajmuje poczesne miejsce to popularna jest na całym świecie. Z parzeniem kawy po turecku wiąże się wielowiekowa tradycja, a sama czynność stała się prawdziwym rytuałem.
Towarzyszy spotkaniom towarzyskim, biznesowym, rodzinnym. Wyrażam zgodę na używanie przez Grupę OLX sp. SMS) przez Grupę OLX sp. Zaparzmy teraz naszą pierwszą kawę po turecku!
O kawie po turecku mówi się, że jest „czarna jak noc, gorąca jak piekło i słodka jak miłość” – kiedy już się jej napijesz zrozumiesz, że trudno się z tym nie zgodzić… W kulturze tureckiej kawa zajmuje poczesne miejsce i ma moc symboliczną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.