piątek, 8 września 2017

Do placków ziemniaczanych

Tomek,Twoje placki ziemniaczane są znakomite,nie wiem tylko po jaką cholerę,inni próbują coś do nich dodawać,”szyneczka,serek,czosnek”,a może misia Yogi -bo to już zupełnie coś innego ,a nie prawdziwe placki ziemniaczane. Zgadzam się jedynie z opinią,żeby połowę placków zetrzeć na grubej tarce a połowę na drobnej. W 100g placków ziemniaczanych znajdziemy 1kcal oraz g tłuszczu.


Ta potrawa nie należy do dań dietetycznych. Są głównie smażone na oleju rzepakowym, słonecznikiem lub smalcu, gdzie ostatni zwiększa chrupkość ziemniaków. Do podsmażonych grzybów (pieczarek, prawdziwków i podgrzybków) dodaj wodę oraz bulion.

Następnie wlej śmietanę, a całość dopraw ulubionymi przyprawami, np. Sosy do placków ziemniaczanych zrobisz także w wersji słodkiej, m. Placki smażyć na oleju z obu stron do zarumienienia. Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę w drobną kostkę.


Na maśle z dodatkiem oleju podsmażyć cebulę. Dodać pieczarki i smażyć na dużym ogniu do odparowania wody i zarumienienia się pieczarek. Placki ziemniaczane przepis Uwielbiam placki ziemniaczane. Gdyby ktoś mnie zapytał jakie placki lubię najbardziej, powiedziałam bym trzy razy ziemniaczane a potem dopiero wymieniała inne.


Fakt, faktem moje pokolenie na plackach ziemniaczanych było chowane.

Wodę odlej, ziemniaki odciśnij. Cebulę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Wymieszaj z ziemniakami, dodaj mąkę i jajko. Z masy smaż cienkie placki na mocno rozgrzanej patelni. Doprawić do smaku solą i pieprzem.


Smażyć na złoty kolor. Uwaga: aby masa ziemniaczana nie ciemniała niektórzy dodają do niej łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu. Sposób smażenia placków zależy od upodobań – jedni lubią placki małe i grubsze, inni cieńsze „z koronką” czyli cieniutkim, chrupiącym brzegiem.


Przepis na placki ziemniaczane nie jest niczym nowym ani odkrywczym. Zna je każda polska rodzina. U mnie w kuchni placki te przygotowywano ze startych na małych oczkach tarki ziemniaków z dodatkiem cebulki, jajek i mąki. Jednak brakowało mi w nich chrupkości, więc postanowiłam wypróbować poniższą recepturę.


W międzyczasie odlewać zbierający się sok, delikatnie przytrzymując ziemniaki, nadal ich nie mieszać. Na koniec docisnąć dłonią do miski i odlać jeszcze więcej soku. Dodać mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz dwie szczypty soli. Rozgrzać patelnię, wlać olej. Masę ziemniaczaną wymieszać.


Ziemniaki mączyste nie zawierają w sobie duże wody i są najlepsze do chrupiących placków ziemniaczanych. Ewentualnie możesz też użyć ziemniaków uniwersalnych.

Choć przy smażeniu zachowają one miękkość w środku, z wierzchu staną się pysznie chrupiące. Są to odmiany: Irga, Irys, Flaming, Orlik i Sante. Zastanawiasz się jak przygotować placki ziemniaczane?


To proste – cały sekret tkwi w wybraniu odpowiedniej mąki i ziemniaków. Później wystarczy te składniki połączyć, dobrze usmażyć i zaserwować – z sosem, gulaszem, cukrem lub śmietaną. Ale od początku – jaką mąkę użyć do placków?


Robot do placków ziemniaczanych na Allegro. Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje. Wejdź i znajdź to, czego szukasz!


Pszenna, byle dobra ;-) Wtedy fajnie się smażą i mają ładny kolor i dobrą konsystencję.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty