środa, 28 września 2016

Słoiki do pasteryzacji

Przygotowanie do pasteryzacji. Do napełnienia przetworami należy wybrać niepopękane słoiki bez wyszczerbień oraz niezardzewiałe nakrętki o równych brzegach. Słoiki, przed napełnieniem przetworami, należy dokładnie umyć płynem do mycia naczyń lub wstawić do zmywarki na program o najwyższej temperaturze, a następnie – wyparzyć. Pasteryzacja słoików jest na tyle łatwa, że można ją wykonywać w domu.


Wystarczy dokładnie zamknąć słoiki na przetwory i wstawić je do dużego garnka z wodą, gdzie będą całkowicie lub częściowo zanurzone.

Czas pasteryzacji słoików liczy się od momentu zagotowania wody, jej długość zależy od rodzaju surowca. OBSERWUJ WYSZUKIWANIE. Sprzedawca tej oferty korzysta z usługi Allegro Ads.


Kliknij tutaj, by dowiedzieć się więcej na ten temat. Minimum miejsca maksimum możliwości. GARNEK WARNIK DO PASTERYZACJI 25L SŁOIKI CLATRONIC.


Ze względu na dość niską temperaturę pasteryzacji nie poleca się tej metody do konserwowania fasolki i groszku.

Akurat te produkty lepiej tyndalizować. Przetwory przelewamy do słoików. Słoiki ustawiamy na blasze piekarnika tak, by nie stykały się ze sobą. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Gorące słoiki napełniamy przetworami i dobrze zakręcamy.


Jeśli przystępujemy do pasteryzacji, to ich nie odwracamy i od razu wstawiamy do garnka. Na dno garnka wkładamy czystą ściereczkę, która zapobiegnie pękaniu słoików, które będą lekko podskakiwać w trakcie gotowania. Jak zrobić… Wekowanie mięsa w słoikach. Czasami nie ma czasu na gotowanie i na takie chwile można się przygotować, gotując celowo więcej dania od razu i nadmiar zawekować na później. Moje słoiki miały 5l pojemności.


Większe słoiki należy stosunkowo dłużej pasteryzować. Pierwszy dzień minut, drugi 6 trzeci - dla słoików o objętości 1l. Po trzykrotnym poddaniu mięsa procesowi pasteryzacji, słoiki nie wymagają przechowywania w temperaturze chłodniczej. Garnek do pasteryzacji na Allegro.


Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje.

Wejdź i znajdź to, czego szukasz! Blaszkę wykładamy ściereczką lub gazetą i ustawiamy na nie słoiki z przetworami. Słoiki nie powinny styka się ze sobą i nie powinny dotykać ścianek piekarnika. Metoda pasteryzacji na sucho jest polecana do pasteryzacji przetworów w słoikach typu „twist”.


Do pasteryzacji i przechowywania domowych przetworów możesz wykorzystać także słoiki typu weck. W odróżnieniu od klasycznych słojów, naczynia nie posiadają metalowej pokrywki, ale są wyposażone w gumkę, szklaną pokrywkę i przytrzymujące ją metalowe spinki. Najbardziej popularne typy słoików używanych do pasteryzacji to słoiki typu twist-off, czyli słoiki z zakrętkami, a także słoiki typu weck ze szklanymi pokrywkami i gumowymi uszczelkami. Pierwsze z nich można wykorzystać do pasteryzacji na mokro oraz do pasteryzacji na sucho – doskonale sprawdzą się podczas gotowania w garnku z. Słoiki gorące wkładamy do nagrzanego piekarnika, natomiast zimne do zimnego.


Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury należy wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim słoiki jeszcze na minut. Do tego rodzaju zabiegu należy użyć odpowiedniego garnka. Obojętnie, na jaki z nich się zdecydujesz, zasada jest jedna – ustawiaj słoiki zakrętkami ku… górze.


Pamiętaj, że tylko prawidłowe wekowanie słoików zapewni osiągnięcie pożądanego efektu końcowego i wyborny smak przetworów. Dzięki temu artykułowi dowiesz się, jak pasteryzować słoiki w wodzie, aby wszystkie się zassały. Wymyj i wyparz słoiki oraz metalowe pokrywki. Wypełnij słoje przetworem przeznaczonym do pasteryzacji do wysokości ok. Nałóż metalowe pokrywki na słoiki, nie do końca je dokręcając.


Ustaw słoiki w garnku w taki sposób, aby nie stykały się ze sobą i ze ściankami naczyń. Wyrzuć też wszystko, co ma podejrzany zapach, zwłaszcza zjełczałego tłuszczu. Postaw Like, jeśli tekst wydaje ci się pożyteczny – wtedy zobaczą go też inni.


Eleganckie i designerskie słoiki pasować będą do każdej kuchni. Piękne, solidne i trwałe słoiczki na przetwory. Słoiki typu weck to tradycyjne, używane od pokoleń naczynia domowe do zapraw.


Po pasteryzacji pozostają szczelnie zamknięte przez długie miesiące, a ich zawartość po otwarciu jest pachnąca i świeża.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty