piątek, 22 lipca 2016

Spienianie mleka spieniaczem

Spienianie mleka specjalnym spieniaczem zajmuje nie więcej niż minut. Do wyboru mamy spieniacze do mleka ręczne, elektryczne i na baterie. Każdy z nich jest bardzo prosty w obsłudze.


Przed spienieniem podgrzewam mleko w garnku do mleka do 65°C. Spienienie porcji mleka na małe kawy powinno Ci zająć ok.

Po spienieniu mleka kilkakrotnie uderz lekko dnem naczynia tak, by piana zrobiła się bardziej zwarta i gęsta. Jak spienić mleko spieniaczem w ekspresie? Coraz bardziej popularne są ekspresy, które posiadają parową dyszę służącą właśnie do spieniania mleka. Niestety dotyczy to tylko tych droższych modeli.


Element nie jest standardowym wyposażeniem każdego ciśnieniowego urządzenia do parzenia kawy. Nic tak nie stawia na nogi, jak pyszna kawa, która oprócz dawki pobudzającej kofeiny, oferuje nam bogaty wachlarz doznań smakowych. Możliwe jest również spienianie mleka wolnego od laktozy, mleka sojowego, mleka ryżowego i mleka migdałowego, jednak w niektórych przypadkach pianka jest mniej stabilna.


Mleko o niskiej zawartości tłuszczu wytwarza stabilną pianę, podczas gdy mleko pełne wytwarza bardzo kremową pianę, która jest szczególnie odpowiednia do Latte Art.

Do przygotowania wybornej kawy cappuccino lub latte będziemy potrzebowali odpowiednio spienionego mleka o delikatnej, kremowej konsystencji. Ubijasz mleko, jak pianę z białek lub bitą śmietanę. Jeśli masz inny, sprzęt do spieniania mleka (np. spieniacz ręczny, lub działający na zasadzie dyszy parowej, sprawdź poradnik: jak spienić mleko spieniaczem).


Smakuje Wam pianka mleczna na kawie, wykonana domowym sposobem? Spieniacz do mleka profi cook jest bardzo łatwy w obsłudze. Podgrzewanie czy tez spienianie mleka trwa naprawdę parę chwil, a radość z efektów jest niebotyczna. Moje dzieci od teraz uwielbiają spienione mleko, spienione kakao i płatki ze spienionym mlekiem. Dla miłośników kawki z mlekiem - nie ma bardziej pysznej niż ta ze spienionym.


Klasyczne rozwiązanie stosowane w kawiarniach. Profesjonalne ekspresy kolbowe (czyli takie używane w kawiarniach) mają wbudowane dysze do spieniania mleka. Leci z nich para, która podgrzewa i napowietrza mleko, co w rezultacie prowadzi do powstania mlecznej pianki. Zdarza się, że użytkownicy ekspresów do kawy ze spieniaczem deLonghi mają problem ze słabym spienianiem mleka. Albo spienianie trwa zbyt długo, co jest niewątpliwie uciążliwe.


Czy to jest usterka? Przyjrzyjmy się bliżej temu przypadkowi. Ja się skusiłam na osobny wolnostojący spieniacz Amici i imho bdb opcja do przygotowania fajnej kawki.


Dobrze spienione mleko jest delikatnie słodkie w smaku oraz klarowne.

Najczęściej pojawiające się problemy podczas użytkowania ekspresów: Problem ze spienianiem mleka. Z ekspresu nie leci kawa. Porównaj oferty i znajdź najlepsze ceny Poznaj wartościowe opinie przeczytaj recenzje innych użytkowników, sprawdź dane techniczne i wybierz najlepsze spieniacze do mleka dostępne na rynku w serwisie Skąpiec. Mleko do naszej kawy możemy spienić bez potrzeby zakupowania urządzeń do tego dedykowanych.


Uważamy jednak, że warto wydać zaledwie kilka lub kilkanaście złotych, aby bez wysiłku uzyskać fantastycznie spienioną, delikatną piankę. W kawiarniach zwykle można spotkać ekspresy kolbowe z dyszami do spieniania mleka, w których wystarczy tylko uzupełnić mlekiem dołączony dzbanek. W domu, zwłaszcza w przypadku osób ceniących swój czas i szybkie rozwiązania, sprawdzi się ekspres do kawy z wbudowanym pojemnikiem na mleko i ze spieniaczem. Ogólną zasadą, dotyczącą każdego sposobu spieniania mleka jest to, by mleko było tłuste, najlepiej. Nie tyle chodzi tu o zawartość tłuszczu w mleku, co o zawartość białka, ale jedno z drugim zazwyczaj idzie w parze.


Metodą prób i błędów bez wątpienia uda się wybrać najlepsze mleko, ewentualnie w niektórych sklepach. Zwykle jest to rurka, którą wkłada się do naczynia z mlekiem. Dla wygodnych polecamy ekspres ciśnieniowy z młynkiem i pojemnikiem na mleko. Gorąca para ze zbiornika na wodę spienia mleko, które dodane do espresso tworzy wzorowe cappuccino. Oczywiście wachlarz rodzajów kaw z dodatkiem mleka jest szeroki.


Mleko powinno być co najmniej w temperaturze pokojowej, należy jednak uważać, by spienianego mleka nie zagotować – mleko wtedy kipi i opada. Rodzaj spieniacza do mleka radzę wybrać przede wszystkim tak, by odpowiadał naszym oczekiwaniom – pianka piance nierówna i nie każda zadowoli wybredna podniebienia. Podgrzewanie mleka i wypełnienie go powietrzem powoduje częściowe przekształcenie laktozy w cukier prosty. Dlatego spienione mleko ma słodkawy posmak. Należy stosować tylko zimne (8°C) i świeże mleko.


Obydwa pojemniki na mleko NIVONA (l oraz l) idealnie nadają się do jego przechowywania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty