wtorek, 24 maja 2016

Rzymskie naczynia

Garnki rzymskie to gliniane naczynia służące do zapiekania w piekarniku. W naczyniach rzymskich można piec wszystkie rodzaje chlebów, mięs a także warzyw. Przygotowywanie potraw w garnkach rzymskich nie wymaga dodatkowego tłuszczu ani wody. Garnek rzymski przed użyciem moczy się w wodzie, dzięki czemu potrawa przygotowywana jest w. Naczynia rzymskie nie wymagają smarowania tłuszczem, dzięki czemu stanowią świetną propozycję w kuchni lekkostrawnej czy w stylu fit.


Technika pieczenia w garnku rzymskim polega na tym, że przed użyciem pusty garnek moczy się przez minut w wodzie.

Nie rezygnując ze swoich kulinarnych upodobań możemy przyrządzić ulubione mięsa, zapiekanki, ryby, chleb czy ciasta bez użycia tłuszczu. W przeciwnym razie detergenty wsiąkną w ścianki naczynia i będą się uwalniać w trakcie pieczenia. Po drugie – namaczanie. Przed pieczeniem garnek rzymski należy zalać wodą – i to zarówno jego dolną część, jak i pokrywkę. Gorąco polecam garnki rzymskie do przygotowywania smacznych potraw z mięs i warzyw, produkty przygotowywane bez tłuszczu w takim naczyniu smakują naprawdę rewelacyjne , nie wysuszają się, są smaczne i zdrowe.


Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje. Wejdź i znajdź to, czego szukasz! Ostatnia propozycja to garnek rzymski Dafi XXL.

Jest to naczynie, które zamyka nasz ranking garnków rzymskich, co nie oznacza, że jest to produkt, którego nie warto używać. Jest to kolejne naprawdę dobre naczynie, aczkolwiek nazwa XXL nie koniecznie odzwierciedla faktyczne rozmiary, gdyż podstawa garnka ma 28cm x 17cm. Na dnie naczynia układamy liście laurowe, ząbki czosnku, kminek i ziele angielskie. Na przyprawach układamy mięso, przykrywamy i pieczemy przez godziny w temperaturze 1stopni. W trakcie pieczenia mięso raz obracamy i polewamy białym winem lub wodą.


Sztuka rzymska narodziła się wtedy po raz drugi, tym razem pod wpływem zwyciężonych. Rzemiosło rzymskie w dużej mierze rozwijało się pod wpływem wzorców greckich. Naczynie to doskonałe jest do przygotowywania potraw jednogarnkowych: zapiekanek, gulaszy, risotto, a nawet bigosu! Naczynia ze srebra były wykonywane z podwójnej cienkiej blachy.


Potrawy te zyskają naturalny sos, który doda im aromatu i wyśmienitego smaku. Sklep używa plików cookies ! Użytkowanie sklepu oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Pliki cookies są to niewielkie pliki zapisywane i przechowywane na komputerze Użytkownika, które są odpowiedzialne za poprawę wydajności i szybkości działania (ładowania się) stron www, a także lepsze dopasowywania treści i reklam oraz zbierania anonimowych statystyk.


O czym należy pamiętać gotując w garnkach rzymskich? Ponieważ glina, z której wykonane są te naczynia, jest materiałem o dużej porowatości, a więc łatwo chłonącym wilgoć, aby uniknąć nadmiernej absorpcji wody z przygotowywanych potraw, przed użyciem garnek rzymski należy zamoczyć w wodzie, najlepiej na ok. W czym ceramiczne naczynie może być lepsze od szkła żaroodpornego?


Otóż w naczyniach wykonywanych tradycyjną techniką z gliny można gotować absolutnie wszystko i to bez dodatku tłuszczu.

Tutaj z pewnością nic się nie przypali! Chcesz wiedzieć, na czym polega sekret wyjątkowych garnka rzymskiego? Dolna, wewnętrzna szkliwiona część naczynia pozwala na łatwe usuwanie resztek potrawy i bezproblemowe mycie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty