Coraz bliżej święta. Jeśli jeszcze nie zaplanowaliście jaki chleb upieczecie na święta może skuszę Was tym przepisem. Oto chleb pszenno-orkiszowy, który możecie upiec na dowolnym zakwasie: żytnim, pszennym lub orkiszowym. Jego znaczącym dodatkiem jest suszona żurawina, nadaje mu ciekawej słodyczy i przy okazji świątecznego charakteru.
Wahałam się czy podawać przepis na ten chleb, choć duma mnie rozpiera, kiedy o nim myślę, jest to bowiem najpyszniejszy chleb jaki udało mi się do tej pory zrobić.
Chleb pszenno-żytni (na zakwasie orkiszowym) 188. A przepis na chleb żytni mam w planach dodać niedługo na stronę, ale jeśli Ci się śpieszy to napisz do mnie, prześlę Ci na maila. Na razie upiekłam chleby na zakwasie w automacie z przepisów na chleby które miały być pieczone w piekarniku i stwierdziłam że w automacie wychodzą lepiej, nic się nie rozlewa, w smaku są bardzo dobre, a że ich kształt jest jaki jest to już trudno, mnie osobiście już to nie przeszkadza, najważniejsze że chleby są smaczne.
Jak upiec domowy chleb? Najlepiej chleb orkiszowy na zakwasie, a nie na drożdżach. Dzisiaj podam przepis na domowy chleb, który zawsze się udaje.
Takiego chleba jak domowy nie kupisz w żadnej piekarni.
Ponadto robiąc chleb samodzielnie masz stuprocentową pewność, że do produkcji został użyty prawdziwy zakwas, a nie sproszkowany. Z dobrym zakwasem zaczęłam piec prosty chleb żytni na zakwasie, który bardzo nam smakuje, czasem nieco go modyfikuję, dodając coraz to inne ziarna. Dzisiaj bądź jutro mam w planach wypróbować powyższy przepis na chleb orkiszowy.
Znajdziesz tu proste przepisy na chleb na zakwasie żytnim, pszennym i orkiszowym - zarówno chleb pszenny, żytni jak i orkiszowy - w wersji jasnej i razowej. Suchy zakwas żytni, to dobra alternatywa dla osób, które nie pieką chleba regularnie, a cenią chlebki na zakwasie. Był czas, kiedy w słoiczku hodowałam prawdziwy zakwas.
Jednak, po kilku tygodniach, mój zapał wyparował, a zakwas dokończył swojego żywota gdzieś na dnie lodówki. Chleb pycha, robiony juz pare razy #128578; zakwas orkiszowy tez wychodowany z pani przepisu. Mam problem z twarda skorka chleba, juz w ten sam dzien jest jak kamien. Dla nas ok, ale dzieci nie chca jesc. Z kazdym chlebem na zakwasie mam taki problem.
Nie wiem czy to przez to ze pieke z termoobiegiem? Temp obnizam jak to przy tego typu. Wilgotny, mięciutki, z chrupiącą skórką, dużymi porami, bardzo szybko wyrastający chleb pszenno – orkiszowy na drożdżach. Przez bardzo szybko wyrastający rozumiem chleb, który potrzebuje maksymalnie minut (przy dwóch wrastaniach w misce i foremce), aby być gotowym do pieczenia.
Wiejski chleb pszenny na zakwasie.
Dziś mam dla Was przepis na wiejski chleb pszenny na zakwasie pszennym – prosty i bardzo smaczny. Wcześniej podawałam przepis na chleb pszenny na drożdżach – tutaj nie ma ani grama drożdży, za to chleb musi dłużej wyrastać. Duży wybór przepisów na chleb na zakwasie.
Prosty chleb pszenny, chleb orkiszowy, chleb 1 żytni, chleb wiejski, chleb powszedni, chleb wieloziarnisty. Domowe pieczywo na zakwasie. Bardzo prosty chleb pszenny na pszennym zakwasie, nie wymagający przygotowywania wcześniej zaczynu. Wystarczy aktywny zakwas pszenny połączyć z mąką, solą i wodą.
Zawsze zachwyca mnie fakt, że z tak prostych składników powstaje coś tak genialnego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.